Въпросът ще се вдигат ли цените дойде с промените в Закона за защита на конкуренцията

 

И децата знаят, че две е повече от едно. Почти двойна разлика засякохме в цената на килограм български кашкавал и на вносно жълто сирене, от краве мляко. Литър от родната суровина в магазина не пада под 2 лева, докато чуждите марки постигат 1,80 лева. Защо?


„По производителност на глава животно България е с най-ниските показатели в Европейския съюз. Това е първата и основна причина да не сме конкурентноспособни. Втората е, че заради зле написано законодателство и зле прилагано законодателство, част от фермите се принудиха да инвестират значителни средства в подобряване на сградния фонд. Съответно в момента те са с доста висока кредитна задлъжнялост и това повишава отново себестойността на продукцията. На трето място вече идва проблема с преработката, в България има 208 мандри. Ние не сме Швейцария с покупателна възможност на швейцареца, който може да си позволи бутикови производства”, коментира Николай Вълканов от Фондация „ИнтелиАгро”.


Въпросът ще се вдигат ли цените дойде с промените в Закона за защита на конкуренцията. Те целят да ограничат натиска от търговските вериги върху родните производители.


„Всички изследвания показват, че това би увеличило крайните цени за потребителите”, добавя Николай Вълканов.


Това са изводите и на асоциация Активни потребители. Затова те искат да се намали данък добавена стойност за храните. Като в Румъния - от 24 на 9%.


И 5% разлика биха се отразили на потреблението, остава въпросът какво ще потребяваме. За ниската производителност нашите стопани винят ниските си субсидии. Икономистите имат друг прочит.


Повече по темата гледайте във видеото.