Четири часа продължиха дебатите за пенсионната реформа

 

Четири часа продължиха дебатите за пенсионната реформа. Синдикатите, работодателите и правителството спориха откога и с колко да се повишат възрастта за пенсиониране, както и осигуровките. 

 

Срещата приключи малко преди 16:00 часа, а за сближаване на позициите е трудно да се говори.

 

На срещата се появи премиерът Бойко Борисов. Той постави категоричното условие – или тази пенсионна реформа, или предходната, предложена от Симеон Дянков. 

 

Какво предлагат управляващите? Държавата настоява за увеличение на осигуровките за пенсия и безработица с общо 4,5% през следващите 12 години. Реално това означава и работодатели, и работници да плащат повече от заплатите си, да им се удържат по-високи суми в годините напред, а в Националният осигурителен институт да постъпват повече средства.

 

Залага се също и за увеличаване на пенсионната възраст с по два месеца на година, като в годините напред се стигне дотам, че мъжете и жените да се пенсионират съответно на 65 години. За жените това ще стане през 2037 година, а за мъжете през 2029 година. След като се изравни възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, ще се създаде нова формула, която да включва и продължителността на живота.

 

„Ако не направим тези промени, държавата всяка година ще плаща по милиард и половина допълнително, за да имаме същите пенсии”, заяви социалният министър Ивайло Калфин.