Желаем да видим Македония член на ЕС, заяви министърът

 

 "Моят съвет би бил колкото се може по-бързо политическите лидери в Македония да направят така, че да възстановят доверието в политическата среда, да възстановят диалога между управляващи и опозиция и да започнат реформи", каза външният министър Даниел Митовм цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

"България търси добри отношения с Македония, тя ни е съсед и желаем да я видим член на Европейския съюз колкото е възможно по-скоро", коментира той.

 

Запитан дали неговата позиция съвпада с подкрепата, дадена от лидера на ЕНП Жозеф Дол на Никола Груевски, Митов отвърна, че все още не е чел текста на писмото, нито може да говори от името на ЕНП. 

 

По отношение на Македония министърът добави още, че България е предизвикала дискусия на последния съвет по външни работи вчера, като сме настояли Европейският съвет с всички свои институции и инструменти да се включи в урегулирането на политическата криза в Македония, тъй като не желаем да видим дестабилизация и етническо напрежение.

 

"Медиацията в политическия диалог между отделните политически партии е и отговорност на европейските институции и отделните държави-членки, тъй като Македония е една от държавите, които желаят да се присъединят към семейството на европейските държави. Трябва да се прилагат европейски практики и колкото се може по-бързо да се започнат европейски реформи там", призова Митов.

 

Видео/Снимка: БГНЕС