От ДПС се възмутиха от идеята за задължително гласуване

 

 

Референдумът на 25 октомври ще се проведе по нови правила. Ден след като президентът обяви трите въпроса, по които иска да чуе мнението на хората, парламентът промени закона за провеждане на всенародното допитване.

 

От общо 6 законопроекта, депутатите приеха варианта на ГЕРБ. Акцентите в него са, че българите в чужбина ще могат да участват в референдуми, а референдумите ще могат да се провеждат заедно с избори. 

 

Справка в ЦИК показва, че през последните години партиите, които са събирали най-сериозна подкрепа от вота зад граница са ГЕРБ и ДПС.

 

На дебата в пленарната зала се чуха повече мнения за въпросите, предложени от президента Плевнелиев за референдума на 25 октомври. Най-остри критики дойдоха от ДПС. 

 

Вярата в персоните месии вече е изчерпана и се прави опит да се замести с нещо друго”, заяви Лютви Местан. 

 

Не може партии, които са изключили своите преференциално избрани, сега да говорят за мажоритарно гласуване, за референдум”, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок. 

 

„Уинстън Чърчил беше казал, че демократичната система е несъвършена, но няма по-добра измислена досега от нея. И най-силното оръжие е референдума”, аргументира се Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

 

Ако вие приемате като безусловен принципа, понеже е резултат от референдум и е абсолютно демократично и неоспоримо, защо трябваше да поставяме под съмнение комунистическата конституция, приета с близо 100%”, заяви Лютви Местан. 

 

Съвсем очаквано - от ДПС се възмутиха от идеята за задължително гласуване.

 

„Извинете, активността е функция на свободната воля. Това е принуда, откровена принуда”, коментира Местан. 

 

Очаквано от БСП намериха пропуск. Президентът, според тях, избързал и нарушил закона. След като идеята за изборен референдум беше отхвърлена от парламента през юни миналата година, законът забранявал да се прави втори опит поне една година. А тя изтича...след две седмици. 

 

Реформаторите не подкрепят и ще редактират въпроса за мажоритарния вот. Така че да попитат хората одобряват ли въвеждането на мажоритарен елемент. Защото той вече си бил въведен, под формата на преференции. Опозицията пък ще подкрепя. Въпреки опитите да осуетят народното допитване. ДПС - за електронното гласуване, БСП - за задължителното.