То се намира на територията на Ижорските заводи

 

Оборудването за спряната АЕЦ "Белене" се намира на територията на Ижорските заводи в Русия. Това заяви по време на Седмия международен форум "Атомекспо 2015" Валерий Лимаренко, директор на НИАЕП. Компанията е част от държавната корпорация "Росатом" и се занимава със строителството на ядрени централи.

 

"Беше изготвено основното оборудване за "ядрения остров". Това оборудване е консервирано и се намира на територията на Ижорските заводи. Ако представлява интерес, ще ви дам всички адреси", добави Лимаренко, цитиран от БГНЕС.

 

Той подчерта, че "оборудването се намира в надеждни ръце, то е в нормално състояние".

 

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма. Падането на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е, като през есента на 2009 г. германците се оттеглиха.

 

Проектът за втора атомна централа беше замразен през март 2012 г. от правителството на ГЕРБ. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене", по-късно тази сумата на претенциите беше увеличена. Делото се гледа от Международен арбитраж. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС