Причината е пороите и градушките, които се очакват в следващите дни над страната

Порои и градушки в Южна България! Дъждовете заляха и София, като предизвикаха на места малки наводнения. 

 

За вечерта и през нощта важат оранжеви кодове за бурно време в 5 области. Това са Хасково, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. До утре там ще има силни гръмотевични бури и интензивни валежи. За четвъртък пък бурно време ще има в три области.

 

Същевременно земеделци се притесняват за продукцията си. Градушка преди време унищожила напълно реколтата на Красимир Кумчев. 300 тона ябълки и череши отишли на боклука. Загубите му били за половин милион лева. И за да не се повтори бедствието, едрият земеделец решил да се бори с ледените късове.

 

„Направили сме инвестиция в мрежи против градушки, които на практика защитават на 100 %.  Другият ход, който по принцип може да се прави, е застраховането”, заявява Красимир Кумчев.

 

За да покрие 100-те си декара ябълкови дръвчета с мрежи, фермерът платил 200 000 лева. Инвестиция, която може да си върне след две години. 

 

Бай Георги от съседното село Маноле обаче няма пари дори за застраховка. А преди дни го сполетяла градушката. Така 7 декара царевица и зеле отишли на вятъра. А на това разчитали мъжът и семейството му, които са безработни. Единственото, което му остава е да се моли да не завали градушка.

 

„Това се гледа за преживяване, от това не се забогатява. Това е средства да си купим дърва, въглища, да можем да си плащаме нуждите”, заявява Георги Георгиев.

 

Въпреки че в Пловдивска област има 28 ракетни площадки, които реагират при градоносни облаци, пълна гаранция за защита няма.

 

„Никой не може да даде 100% гаранция. Нашата успеваемост е между 75-80% в зависимост от самата ситуация”, обясни Пламен Вълков, директор на ДИАБГ- Пловдив. 

 

Миналата година Агенцията за борба с градушките е опазила селскостопанска продукция за 90 милиона лева.