Ивелина Василева пристигна в града късно тази вечер, в четвъртък ще направи втори оглед

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пристигна тази вечер в Бургас, след като между 10 и 30 тона бензин се изляха в тръстиките край квартал „Долно Езерово”. 

 

Причината е авария на продуктопровод на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим” . Затворена за движение е отсечката между квартал „Долно Езерово” и „Братово”.

 

Василева се запозна на място с работата на аварийните екипи, съобщават от екоминистерството. 

 

За справяне с инцидента е впрегнат целият експертен ресурс на РИОСВ – Бургас. Там са представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната.

 

Цяла нощ от мястото на инцидента ще бъдат изпомпвани замърсени води. Утре сутринта ще има повече яснота за обхвата на разлива и размера на щетите.

 

Заплаха за населението няма, съобщават още от министерството на околната среда и водите. Не са установени превишения на нормите във въздуха на близките населени места. В кв. „Долно езерово” и село „Братово” ще бъдат разположени мобилни станции за измерване на въздуха. Взети са проби от водата река Чакърлийка, езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване.

 

Резултатите ще бъдат обявени незабавно щом пробите бъдат изследвани.

 

Министър Василева и кметът на Бургас ще посетят отново в четвъртък сутринта мястото на бензиновия разлив.