Причината - публикувана снимка на пациентка от операционната маса

Дисциплинарно уволнение заради публикация в една от социалните мрежи. Такова наказание заплашва трима лекари от Клиниката по акушерство и гинекология в Стара Загора. Те публикуваха снимки на пациентка от операционната маса и етнически намеци за нея. Това възмути обществеността, става ясно от коментарите под публикацията.


Доц.Трифонов, д-р Мангърова и д-р Танчева в поредното спасяване на живота. Така започва скандалната публикация и продължава с подробности, относно здравословното състояние и етническата принадлежност на пациентката.


„В социалната мрежа да се изнасят материали за пациенти и да се коментират по този начин, не съм съгласна”, казва доц. Миролюба Тодорова, началник на АГ Клиника, УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович”.


След като става обществено достояние, публикацията и тримата лекари, които се виждат и на снимка се проверяват от етичната лекарска комисия в Стара Загора, уведомен е и председателят на БЛС.


„Нарушени ли са правата на пациента, нарушена ли е трудовата дисциплина, нарушена ли е Хартата на пациента във връзка с етническата принадлежност?”, пита доц. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович”.

 


След отговорите на тези въпроси ще се решава каква ще бъде съдбата на тримата лекари. Междувременно те са дали писмени обяснения, в които твърдят, че не са автори на публикацията.


„Нито един от колегите не е дал съгласие да се публикуват снимки”, казва доц. Йовчо Йовчев.


Кой стои зад публикацията - от ръководството на болницата запазиха мълчание, докато се извършват проверките. Ясно е, че снимките са правени с телефона на доц. Иван Трифонов и, че страницата се администрира от лекар от Клиниката и не е представителна за лечебното заведение.


Въпреки, че има обявен прием в частния си кабинет, доц. Трифонов днес не преглеждаше пациенти. Не отговаряше и на мобилния си телефон. Д-р Мангърова отказа да застане пред камера, но обясни, че операцията на пациентката на 5-ти срещу 6-ти юни сутринта е била изключително тежка и извършена професионално.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анна Турлакова