Музиканти представиха предложения за промени в закона за авторското право

Известни български певци и музиканти представиха пред министър Вежди Рашидов предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права, съобщиха от Министерството на културата. 


Според музикантите собствениците на залите, стадионите и останалите места за провеждане на концерти трябва да изискват от организатора на събитието договор за уредени авторски права с авторите на изпълнените песни. 

 

На срещата присъстваха Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев. В разговора за българската музика взеха участие и Иван Димитров - изпълнителен директор на “Музикаутор”, Боил Банов – заместник-министър на културата, както и Георги Дамянов - директор на Дирекция “Авторско право и сродни права” към Министерство на културата.


Сред направените конкретни предложения бе и засилването на контрола за спазването на закона в търговските и туристическите обекти. Композиторът Митко Щерев препоръча създаването на „музикална полиция” – специализирано звено, което да проверява как и доколко се спазват разпоредбите.


Рашидов обеща да бъде сформирана работна група, която да обсъди и прецизира предложенията и конкретните текстове за бъдещи изменения в Закона.