Това реши правителството в Атина

Гръцките банки и фондовата борса няма да отворят в понеделник и ще останат затворени цяла седмица, реши правителството в Атина, предаде БТА.

 

Очаква се да бъде определен дневен лимит за теглене от банкоматите, както и да се въведат ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати, предаде БГНЕС.

 

Според по-ранни информации на "Файненшъл таймс" Гърция планира да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и ранния достъп до срочни депозити. 

 

Тази вечер премиерът Алексис Ципрас свика извънредно съвещание по въпроса за дълга на страната.

През деня извънредно се събра и парламентът. Депутатите казаха „да” на референдума за сделката с Европа. А премиерът Ципрас беше войнствено настроен. 

 
„От страната, в която се е родила демокрацията, няма да искаме от господин Шойбле и господин Диселблум разрешение, за да чуем гласа на народа! Референдумът, на който хората свободно ще изразят волята си, ще се проведе следващата неделя, независимо дали нашите партньори го искат, или не! Гърците ще решат, а ние ще се съобразим с това”, заяви премиерът Ципрас.

 

Какъв е смисълът от референдум? Това питат критиците на правителството. Според тях няма смисъл на 5 юли да се гласуват предложения на кредиторите, които са в сила само до 30 юни.


 
„Премиерът Ципрас изцяло призна, че се е провалил в преговорите с кредиторите. И сега прехвърля тази тежест върху гръцкия народ”, заяви депутатът Харис Теохарис.


 
Според някои анализатори, референдумът практически ще се превърне във вот на доверие за кабинета на Алексис Ципрас. 

 

Същевременно в Атина цял ден очакваха със свито сърце дали Европейската централна банка ще спре още днес финансирането на гръцките банки.

 
От Франкфурт дойдоха добра и лоша новина - финансирането продължава, но няма да бъде увеличено. 

 

Видео: Марина Цекова