Предложението бе внесено миналия вторник

Само седмица живя мечтата на бойната авиация за нови изтребители. Правителството възнамерява да отхвърли предложението на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов за започване на проекта, пише в. "Сега", позовавайки се на свои източници от МО.

 

Предложението бе внесено миналия вторник, а Министерството на отбраната побърза да се похвали, че процедурата започна. Още на следващия ден точката бе отложена за тази сряда, но по неофициална информация кабинетът въобще няма да се занимава с проекторешението.

 

Източниците на изданието обясниха, че премиерът Бойко Борисов се ядосал най-много на втората точка в предложението на Ненчев - да поискаме съвместна охрана на небето ни с друга страна - членка на НАТО. Въпросът за съвместната охрана е особено чувствителен и за ръководството на бойната авиация, която е била в пълно неведение за идеите на Ненчев. Затова премиерът е поискал да се реши въпросът с охраната на небето в рамките на възстановяване на летателната годност на МиГ-29.

 

"С този ръст на икономиката след 15 г. ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви Бойко Борисов в петък.

 

Засега Полша се оказва най-вероятното спасение за българските ВВС. Според източници от МО в края на миналата седмица в България е била на посещение делегация от Варшава, с която е обсъден ремонтът на изтребителите. Поляците са обещали да помогнат за удължаване на летателната годност на машините поне още 15 г. Именно затова от ВВС са били изненадани от решението на Ненчев да приземи българските изтребители и да се иска помощ от друга държава.