От институциите твърдят, че при изграждането на комплекса, граничещ с пясъка, нямало нарушения

 

Има бум на строителството по брега в курортна зона Прибой край Варна. От институциите твърдят, че при изграждането на комплекса, граничещ с пясъка, нямало нарушения. Оказва се, че след лятото там започва нов строеж - този път на жилищна кооперация.

 

Скоро девственият плаж в Прибой няма да е такъв, защото комплексът от десет сгради с 31 паркоместа, за който ви разказахме, е само началото на застрояването в курортната зона. Община Варна вече е издала документи за откриване на нова строителна площадка за друг частен имот в съседство.

 

„Имотът е на първа линия. Преди три години е издадено разрешение за строеж на жилищна сграда за сезонно ползване. Най-вероятно строително-монтажни дейности ще започнат след падане на забраната наесен”, каза Виктор Бузев, гл. архитект на Община Варна.

 

По данни на администрацията издадените разрешителни за строеж в зоната са десет. Каква част от брега ще бъде застроена, никой не прогнозира, а въведената заради свлачищата строителна забрана не засяга издадените преди нея разрешителни. Нямало нарушения и в изграждането на комплекса, чиито стълби водят директно на пясъка - през брегоукрепителното съоръжение.

 

„Ако е на границата, това означава, че тези стъпала, които стърчат извън очертанията на вълнобойната стена, са върху изключителна държавна собственост и там подозирам, че има нарушение”, допълни Бузев.

 

От Регионалното министерство обаче уверяват, че нарушение няма - външният гръб на стената попадал изцяло в границите на имота. Стълбите също били по проект. Питаме как и за колко пари тези имоти са станали от държавни – частни.

 

„Предстоят проверки относно това как са придобити земите, по какъв начин, как е издадено разрешението за строеж”, каза Стоян Пасев, областен управител на Варна.

 

Резултатите има ли нарушение трябва да са ясни до дни.

 

Репортер: Искра Урумова

 

Ако имате съмнения за незаконно строителство по Черноморието, изпращайте ни вашите сигнали в "Моята новина".