Какви са настроенията в изборния ден?

 

Гърция пред драматично решение. Според мнозина експерти, днес се решава бъдещето на Еврозоната за години наред.


Изборният ден започна в 7 часа сутринта в над 19 000 секции. В тази секция, на няколко метра от Акропола, сериозен интерес към гласуването преди обяд – няма. Избирателите трябва да се справят с въпроса в тази бюлетина и да кажат „Не”0 или „Да” на предложението на кредиторите.


Въпросът обаче затрудни гърците. За Анжелика и Димитрис – да гласуваш е важно не само за бъдещето на семейството им, а и за бъдещето на Гърция в Европа.


„Според Ципрас референдумът е за по-добро споразумение, но за мен това е вот за Европа и Еврозоната. За мен това е много важен ден”, казва Димитрис.


Гласувам за по-добро бъдеще – за Гърция и за Европа”, казва Анджелика.


За привържениците на комунистическата партия изходът обаче не е нито в „Да” нито в „Не”. Затова те посрещаха избирателите пред секцията със своя, алтернативна, бюлетина.


В урните може да се пуска и бяла бюлетина, която изразява несъгласие или протест. А агитация имаше навсякъде и днес – дори по стените на секциите Ципрас изгря като светец. Много от младите също отидоха до урните. Безработицата сред тях е голяма, затова изборът сега е важен. Според Йоргос обаче работа има, желаещи – няма.

Още по темата


„Ако искат работа има, разбира се може и да не е това, което търсят, но ако търсят – ще намерят”, казва Йоргос.


Изходът от референдума е важен и за българите в Атина. След 15 години работа тук Светослав знае, че не винаги можеш да успееш, ако действаш по гръцки.


Централните хотели са пълни с журналисти, пристигнали от цял свят да отразяват референдума. А кореспонденти предават директно от терасите си над площад Синтагма.  


Теа Шентюрц следи хода на референдума за зрителите на словенката ПОП ТВ. Според нея изхода на вота в Гърция е важен за сънародниците й – не само, защото Словения е сред основните кредитори на Атина.


„Това не е просто въпрос на това да върнем парите си обратно. Това е въпрос, който ще покаже накъде върви Европа, на къде върви Еврозоната и е много важно решение, което ще повлияе върху живота в останалата част на Европа, включително и на нашата страна”, казва Теа Шентюрц – журналист, ПОП ТВ – Словения.


Референдумът се отразява от журналисти от над 40 държави.

 

Европа е насочила вниманието си към Гърция в очакване на резултатите от референдума. За какво се готвят в Брюксел?


Брюксел е затаил дъх в очакване на резултатите и е в готовност да реагира. В сряда ЕК прекрати контактите си с Атина и официалните й лица запазиха коментарите си за след референдума в готовност със стъпките, които ще предприеме.


Въпреки предизвикателствата на властите в Атина, ЕК зaпази мълчаниe. Преглътна дори изказването на финасовият министър Янис Варуфакис, който нарече кредиторите на страната терористи. Но в дейстителност централата на Европа няма да спи тази нощ и се готви да поеме последствията.


При положение, че наделее положителният отговор, Европейската централна банка е готова да отвори наново кранчето като осигури спешна финасова помощ. При този сценарий гръцките банки ще могат да отворят още във вторник. Преговорите за споразумение ще се възобновят, но този път за Атина пътят ще е доста по нанагорно. Брюксел даде да се разбере, че при този вариант ще очаква участниците в преговорите от гръцка страна да бъдат заменени. Наблюдатели очакват в този случай да има пренареждане на кабинета в Атина.


Ако обаче гърците се вслушат в индикацията на премиера Алексис Ципрас и отхвърлят споразумението на Европа се преминава към изпълнение на най-лошия сценарий – банкрут на държавата, излизане от еврзоната и връщане на драхмата. ЕЦБ ще отегли подръжката си от гръцката система, страната ще изпадне в изолация и ще остане без партньори.


Сценарият с излизане от еврото всъщност вече написан. Европа се подготвя за най-лошото от няколко месеца, а и европейската банкова система вече разполага с инструменти за овладване на евнтуално финасово сътресение на еврото. Управата на ЕЦБ ще се събере още утре както и евргупата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Георги Георгиев, Антоанета Николова

 

След минути в „Темата на Нова” - специалният ни експеримент как гърци, пребиваващи в България гласуваха, както биха го направили в реалния референдум. Резултатите и коментари веднага след Новините с водещ Марина Цекова.