Причините за случилото се разследват

 

Деветима пътници са пострадали при инцидент късно снощи с международния влак София-Истанбул. 

Още по темата

 

Около 21.40 на гарата в Пловдив при прекачването на дизелов локомотив към международния бърз влак, локомотивът се е ударил в първия вагон с около 15 – 20 км/ч. При удара са пострадали 9 души - осем чужденци и една българка.

 

Щетите по първите вагони и локомотива са значителни. Най-тежко е състоянието на 65-годишна жена от Димитровград. Тя е настанена във Втора хирургична клиника със счупване на носа и гръдно-коремна травма. Състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й, уточниха от  УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Сред ранените има и осем чужденци, от които испанец, португалец и немски гражданин, а останалите са румънци, сред които и едно дете. Те са прегледани в болница и освободени за домашно лечение. На легло остава само българката.

 

Причините за инцидента се разследват. По локомотива и вагона има нанесени щети. Във влака е пътувала група от 60 чуждестранни туристи, за които е осигурен транспорт с автобуси до Капъкуле.

 

Две са основните хипотези за случилото се – грешка на машиниста или техническа повреда на самия локомотив, но причината може да се установи след разследване”, заяви пред Нова Кирил Костадинов, ръководител отдел "Безопасност" в „БДЖ-Пътнически превози".  

 

От БДЖ напомниха, че билетите и абонаментните карти за пътуване включват и застраховка при злополука.

 

Пострадалите пътници могат да получат своето застрахователно обезщетение, като представят във всеки един от клоновете на ЗАД „Виктория” медицинско удостоверение от болничното заведение, в което са били настанени, билет или карта и издаден акт за транспортна злополука при условията на застрахователния договор. Този документ се попълва от съответните длъжностни лица в „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД.

 

Подробна информация за попълването на акта за транспортна злополука, може да бъде получена на телефон: 0889 221 249 – отдел „Безопасни условия на труд” - „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД. Координатите за връзка със ЗАД „Виктория” са следните: тел. 0700 19 577; факс (02) 981 12 47.