Как изглежда категория „една звезда” в България?

 

Сигнал за лоши условия в черноморския комплекс „Романтика” проверява Комисията за защита на потребителите. С инспекторите тръгнаха Рада Богданова и Милен Цанков.

 

Помните ли ги? Това са бунгалата от нашето детство, а днес в тях продължават да се настаняват семейства с деца. Там екип на Нова придружи експерти от комисията за защита на потребителите и на регионалната здравна инспекция, за да разбере още ли стават бунгалата.

 

Самите летовници са на различно мнение. Има такива, които никога няма да повторят, има и много, които от години почиват там и нямат нищо против условията. 

 

Инспекторите сверяват завареното с изискванията към бунгала с една звезда. Техният конкретен сигнал е за къщичка 231. Днешните й наематели ни водят в банята. Първата работа е да уточним – не те са я изцапали така. Напротив – и те са пробвали да я измият, но търкането с препарат не е променило особено резултата от  труда на камериерките в комплекса. И няма как, при постоянната влага в банята, която стопява всякакви романтични нагласи.

 

Тук механизмът за пускане на водата в тоалетната не работи. За отмиване остава кранът. 

 

За разлика от цялата баня, неработещият механизъм за водата, ще бъде сменен. Според заключенията на инспекторите, друго тук не се налага.

 

Наредбата обаче не коментира процента или изхабяването на оборудването, на душовете, на плочките и това е оставено на добрата търговска практика на хотелиерите”, коментира Валентина Спасова, главен инспектор в КЗП – Варна.

 

Практиката от банята се вижда и в стаите на "Романтика". Що за романтични истории могат да се съчинят за приспиване на децата от тези свидетелства за минали събития? Предизвикателството  остава за въображението на родителите, които плащат за едно такова бунгало по 30 лева на нощ. В такова бунгало, ни казват, живеят и децата на управителя на комплекса.

 

Питаме управителя на комплекса смята ли, че е здравословно да се живее в такова бунгало. 

 

По принцип да. 70% от бунгалата са предимно в това състояние, което видяхте в 231-во бунгало. Представете си ако това всичкото нещо стане един луксозен комплекс - българинът ще може ли да си го позволи?”, пита Георги Георгиев.

 

На една ръка разстояние от условията за 30 лева има ремонтирано бунгало, но то струва 80 лева. Има и бунгала за 95 лева. И те, като неремонтираните, се водят една звезда. И за тях важи правилото, че чаршафите може да не се сменят и по цяла седмица. В скъпите обаче, оказва се, бельото се пере на три дни.

 

Който е дошъл в Романтика, е дошъл за близостта с морето, единодушни са летовниците в комплекса. Те знаят обаче, че ако бунгалата носят белезите на времето, то боклуците на плажа са явление с днешна дата. Дали и колко дразнещо е то, зависи от съквартирантите.

 

Условията в комплекса са въпрос на търговска практика. Действащата наредба нито поощрява добрите примери, нито преследва нелицеприятните. Единственият проблем, констатиран от  проверяващите, е че в цената на бунгалата не е включена курортната такса. Колкото до забравената романтика, дремеща под стрехите – остава заявката новите правила в наредбата да я събудят.