Става дума за Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика"

 

Догодина откриват най-големия музей на открито в София. На 15 ноември строителят трябва да предаде обекта - античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", а откриването ще бъде догодина. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, след като инспектира хода на изпълнението на заключителния етап на проекта.

 

Откриването на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", който доби известност като най-големия музей на открито в София, ще бъде догодина, каза Рашидов и посочи сложната система – процедури, документация, одити, проверки, която ще продължи около 3-4 месеца, докато приключим обекта като е финансиран от европейски средства. "Напреднало е, има доста голям напредък вече", посочи той. Месец и половина след приключване на консервацията и експонирането на детайлите, които са вдигнати, те ще се върнат, ще се премине и към другата, която ще има стъклен профил. 

 

"Ще отделим 2,6 месеца изцяло на другата част и така поетапно се надявам, че на 15 октомври ще се радваме най-накрая на центъра на София", каза Рашидов. Така цялостната реконструкция на Ларгото, която предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ, ще завърши в късната есен на 2015 година. 

 

Видео: БГНЕС