Там има имущество за $215 млрд.

Русия ще изготви списък с американски активи, които да конфискува, ако бъдат отнети нейни активи в Съединените щати, пише „Ройтерс”. Декрет на руския президент Владимир Путин оторизира специална комисия да определи активите, които биха били отнети. Те включват недвижими имоти, акции, движимо имущество и права върху собственост.

Поради спадналите нива на инвестиции от западни държави, Русия няма възможност да отговори директно, ако замразените в западни банки техни активи за над 300 милиарда долара бъдат отнети. Но може да се насочи към изземането на активи на частни фирми, обясняват икономически експерти пред Ройтерс.

САЩ наложиха стотици санкции срещу Русия, включително и на китайски компании

По информация на руското издание „Комерсант” Путин е поръчал на правителството си „да установи в специален порядък компенсации на щетите, причинени на Русия от неприятелските действия на САЩ”.

На 24 април Сенатът на САЩ одобри проект, който включва предаването на Украйна на замразени руски активи.

Москва: Ще нанесем удари по цели на Великобритания, ако Украйна използва британски оръжия

През януари 2022 г. руското издание „РИА Новости” написа, че в Русия се намират $288 млрд. от активите на западни компании. В края на 2023 г. тази сума е намалена до $215 млрд., от които $98,3 млрд. идват от Кипър и $50,1 млрд. от Нидерландия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase