Търси се и кой да оцени нови 15 концесии

 

Прекратиха процедурите за отдаване на концесия на три големи плажа по Черноморието.

 

Причините - "Къмпинг Делфин" и "Корал" край Царево не са представили доказателства, че заведенията край плажа, както и палатките и караваните там няма да завземат пясъчните ивици. За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия. За плажа "Иканталъка 2" в община Каварна не е имало кандидат-концесионери. 

 

Освен това Министерството на регионалното развитие и благоустройството инициира процедура за избор на оценител, който да направи оценка за нови 15 концесии на морски плажове.

 

От регионалното министерство обещаха и част от оценката при предоставяне на плажове за концесия вече да бъде и цената за чадъри и шезлонги.  „Който предлага максимално ниска цена или максимално голяма безплатна площ или безплатно ползване на чадъри ще получава и по-голям брой точки“, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. 

 

Концесионерите пък искат промяна в методиката, по която се изчислява концесионната такса.  „Ти имаш право да стопанисваш и стопанисваш 100 процента от плажа, но печелиш само от 50 процента. Ако методиката се промени, нормално е и да се предоставят и свободни и безплатни шезлонги и чадър”, коментира концесионерът Андрей Василев.

 

Въпреки, че чадърите на градските плажове във Варна са само 5 лева често пространството под тях остава празно, а летовниците и в сряда бяха на плажа дори и след поройния дъжд, който се изля над града.  

 

Репортер: Нивелина Няголова