Участъкът край Руски паметник непрекъснато става жертва на пътни нарушения

 

Наказание за шофьора на линейката, която затъна на зелените релси в София. Инцидентът стана в петък вечерта и унищожи тревната растителност. Оказва се, че участъкът край Руски паметник непрекъснато става жертва на шофьори-нарушители.


Иван е шофьор на линейка от 25 години и често се налага да нарушава правилата за движение, когато трябва да се спаси човешки живот. По думите му, такъв е бил и случаят в петък през нощта, когато се отзовали на сигнал за мъж, който лежи в безпомощно състояние до Руски паметник.


„Най-близко до трамвайната линия реших да вляза, защото отстрани има парапети и в последния момент предните гуми ми потънаха защото било наводнена тревата там. Съжалявам, че тревата  там сме я нагазили. Целта беше да спасим човека”, казва шофьорът на линейката Иван Иванов.


Човекът обаче се оказал добре и дори станал и си тръгнал, докато няколко таксиметрови шофьори се опитвали заедно с Иван да избутат линейката от релсите. А случайни минувачи заснели цялата случка.


Случаят не е бил спешен и преценката на Иван е грешна, категорични са обаче началниците му.


„В тази ситуация нямахме никакви данни, че има животозастрашаващо състояние за пациента, най-лошото беше, че по времето, когато той беше заседнал, пациентът стана и си тръгна, което направи ситуацията дори леко смешна”, разказа д-р Драгослава Балова от Центъра за спешна медицинска помощ-София.


Най-вероятно Иван няма да бъде освободен от работа, защото не е имал подобни провинения досега, но това ще е последно предупреждение за него.


Очевидци разказват, че това съвсем не е първото такова нарушение. За последните три седмици откакто тук има зелени релси вече за пети път се подменят тревните площи. Подменяха се и днес – точно тези, унищожени от линейката.  


„Доста често преминават автомобили през зелените релси, нарушават повърхността. Мисля, че може би има вариант да се сложат някакви ограничители или някакви колчета, които да позволяват само на трамваите да преминават или пък камери”, на мнение е Ивета Савова.


Освен, че постоянно се съсипва тревата по релсите, друга тенденция е и да се крадат и цветята, засадени там.


Повече по темата гледайте във видеото.