Тя дори предоставила торба, в която да бъдат сложени парите

 

Най-крупната телефонна измама досега пресякоха полицаи в Първомай. Престъпна група се сдоби с над половин милион лева от 80-годишна жена от Първомай. Двама са задържани, още двама се издирват.

 

Измамниците обяснили на жената, че внукът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция. Измамникът, който се представя за доктор Николов от Окръжна болница, иска 30 000 лева. Възрастната жена заявила, че разполага с парите и непознатият й съобщил, че ще прати куриер да вземе сумата.

Още по темата

 

При нея отива друг мъж-куриер, тя казва, че има само 500 лева в нея, но признава, че в дома има метална каса, в която има много повече пари. Тя дори предлага на мошеника ъглошлайф, с който да среже метала. Оказва се, че ъглошлайфът не работи. Мошеникът сам купил от железарски магазин нов ъглошлайф.

 

Видео: БГНЕС

Срязал отвор в касата, взел 268 000 евро и 18 000 долара и си тръгнал. В касата имало и килограм злато, но измамникът не можал да се докопа до кюлчето, тъй като отворът на касата бил твърде малък. Жената дори му дала торба, в която да прибере парите. Около 19,30 ч. възрастната жена позвънила на близките си, за да се поинтересува за здравословното състояние на внука и разбрала за измамата.

 

Highslide JS
 

34-годишният измамник, който взел парите от жената, е задържан на главния път София - Варна край Велико Търново със 170 000 евро и 13 000 долара около полунощ. Част от парите оставил в къщата на баба му в село Гарваново край Хасково. 

Още по темата

 

В плик, увит с якето на 5-годишното му дете са намерени 75 000 евро. Претърсването на къщата е продължило от 23.00 часа до 3.00 сутринта. Никой в селото не е предполагал с какво се занимават обитателите на дома. Съседите ги определят като обикновени хора. 

 

Задържан за осъществената измама е и 24-годишен мъж от Горна Оряховица, на него е трябвало да бъдат предадени парите. И двамата са криминално проявени и осъждани. По-младият е излежал преди година присъда от съда в Смолян, уточни началникът на пловдивския отдел "Криминална полиция" комисар Николай Кирков.

 

Районният прокурор на Първомай  Йоанна Запрянова обясни, че са открити всички пари, които са присвоени от измамниците. "Разследването по случая продължава, включително и в насока повдигане на обвинение на двамата извършители", допълни прокурор Запрянова. Разпитват се свидетели, предстои да бъдат назначени експертизи.

 

Само в Пловдив през 2014 г. и до средата на тази година са осъдени 18 души за телефонни измами. В момента за същото престъпление са образувани пет досъдебни производства в Пловдив, шест в Асеновград и две в Карлово.  

 

Репортери: Илиян Велков, Николай Василковски, Димитър Иванов