Правителството ще ускори издаването на визи

Канада ще приеме10 000 сирийски бежанци на своя територия до края на 2016 г., съобщи министърът по въпросите на гражданството и имиграцията Крис Александър, предаде БТА. 

 

"Правителството ще ускори процеса по издаване на визи на бежанци", каза той. 

 

Министърът припомни, че първоначално е било планирано Канада да приеме 10 000 мигранти от Сирия и Ирак в течение на три години - от 2015 до 2017 г. 

 

"Ще изпълним това с 15 месеца по-рано”, заяви още министърът. 

 

По-рано канадските власти съобщиха, че от федералния бюджет са отпуснати 100 милиона канадски долара (75,3 щатски долара) за оказване на помощ на сирийските бежанци. Правителството ще разпредели тези средства с помощта на Червения кръст и Червения полумесец в помощ на бежанските лагери в Ливан, Турция и Йордания.

 

Правителството на Исландия също обяви, че има намерение в близките две години да отпусне 16 милиона долара в помощ на бежанците. Предложението за отпускане на средства на международни организации, помагащи на разселени лица в Близкия изток, и на центрове за приемане на бежанци в самата Исландия ще бъде представено пред исландския парламент.

 

Министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон каза на пресконференция, че се надява до края на годината Исландия да приеме поне 100 души, освен тези, които подадат молба за убежище там.