Коментари по темата от д-р Папазова, кулинара Таньо Шишков и диетолога Ипократис Пападимитракос

 

Данък „вредни храни” или данък „обществено здраве" - предложението на здравния министър Петър Москов е да се въведе акциз за всички храни с високо съдържание на сол, захар, кофеин и транс-мазнини. Планираният акциз е между 3 и 10 процента.

 

Така цените на продукти като чипс, зърнени пръчици, шоколад и газирани напитки ще се увеличат. Това пък би трябвало да ги направи по-непривлекателни за потребителя. 

 

Другият позитив в концепцията са събраните средства от новия данък, които би трябвало да се разделят между здравното министерство и Националната здравна каса.

 

Идеята обаче крие и подводни камъни, поне според критиците ѝ. Проблем номер едно за тях е, че чисто здравните цели може да не бъдат постигнати. При храните със сол и при кофеина ще бъде обложен много нисък процент от потреблението. Съответно тези от нас, които прекаляват с въпросните съставки, ще продължат да поемат голямата си доза от други продукти, останали извън обхвата на новия налог. 

 

Идеята беше посрещната „на нож” и от хранително-вкусовата индустрия. Позицията на бранша включва притеснение от загуба на хиляди работни места. От бизнеса напомнят и опита в редица страни в Европа, както и в САЩ и Мексико. 

 

Същевременно според лекари и диетолози затлъстяването при децата в България е скочило двойно през последните години. Според „Евростат” обаче средното ниво на затлъстяване у нас е много под средното в рамките на ЕС. В същото време най-засегнати от този проблем, както и от болести на сърцето са хората на предпенсионна и пенсионна възраст. Хора, които рядко ще видите на опашката в магазина да се редят за чипс. 

 

Коментари по темата в студиото на „Събуди се” направиха д-р Мария Папазова, сомелиерът и кулинар Таньо Шишков и диетологът Ипократис Пападимитракос.