Можем да ги видим в Националния етнографски музей

 

 

Уникални предмети от цял свят, подарявани на Тодор Живков и Людмила Живкова - на показ. От днес можем да ги видим в Националния етнографски музей. 

 

Посетителите могат да видят, например, мъжко кожено палто, произведено у нас във фабриката „Велур” в град Ловеч. Предназначено за износ за Съветския съюз. Така попада в ръцете на монголския народ, които през 1969 година го подаряват на Тодор Живков. Така нещо българско се връща отново у нас. 

 

Посрещане, целувки, прегръдки, разговори и разбира се много подаръци откъде ли не. Леонид Брежнев, Юрий Гагарин, Фидел Кастро, Никита Хрушчов, Горбачов, Папа Павел 6-ти, Индира Ганди, Садам Хюсеин, Муамар Кадафи, Франсоа Митеран. Всеки е бил щедър към бай Тошо.

 

Част от хилядите дарове са вече във витрините, за да им се насладим. 

 

Накити, гривни, съдове за сладкиши, сервизи за ликьор, чай и кафе от Обединените арабски емирства. Сред уникатите е и съд за благовония от сребро, позлата и слонова кост от принца на Камбоджа. Празник за окото са и гонг от слонова кост от Етиопия и щит от кожа, кадифе и сребро. Правят впечатление и халатите с тюбетейка от Азербайджан.

 

И още. Килими, тъкани за шиене на завеси и дрехи, съдове от кокосови орехи, подноси, кутии за папироси, сервизи от Индонезия. Голяма част от подаръците си Живков не е виждал никога.

 

Изложбата можем да видим през следващите два месеца в Националния етнографски музей. Входът за възрастни е 5 лева, а за учащи и пенсионери - 2 лева.

 

Повече за любопитните експонати в изложбата – гледайте във видеото!