Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

Винетките стават електронни, а не както досега хартиени, които да се залепват на предното стъкло. 

 

Освен това от Нова година вероятно ще са по-скъпи. Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

 

От 2018 година за тежкотоварните автомобили в България ще бъде въведена така наречената тол такса. В момента 200 млн. годишно получава Агенция „Пътна инфраструктура”, а нуждите от ремонти и зимно почистване са три пъти по-големи.

 

Така сега и министърът на транспорта, и министърът на регионалното развитие подкрепят промени в сегашните цени на винетките. Все още няма разчети с колко точно ще се увеличат сумите. Очакват се в края на ноември.

 

Поскъпването на винетките е почти сигурно. Шофьорите се примиряват, но сравняват с чужбина. Водачите на камиони пък признават, че на Запад от нас е по-скъпо. Според запознати наши превозвачи успяват по обиколни пътища да свалят част от цената на пътуването. 

 

От Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт заявиха за Нова, че всякакви промени в цените за движение по нашите пътища трябва да бъдат обсъдени във формат, във който и те участват.