Военното министерство предлага да се разреши на чужди самолети да охраняват небето ни

 

Българската армия най-вероятно ще остане за около 3 г. без собствени военновъздушни сили, коментира в. "Труд". От лятото на 2016 г. изтребителите ни МиГ-29 ще бъдат с изтекъл ресурс. Ако бъде постигнат договор с Полша, която твърди, че може да ни ремонтира и модернизира самолетите, това няма как да стане за по-малко от 2 г. Най-рано след 3 г. страната ни ще има възможност да отдели средства за нов изтребител.

 

Военното министерство предлага промени в Закона за въоръжените сили, с които да се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България. Мотивът е решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг.

 

„Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения и Гърция осъществяват съвместно функцията „air policing” с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Само България не осъществява съвместно тази функция. Затова тази промяна е абсолютно необходима“, обясни вчера след заседанието на МС зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, цитиран от изданието.