Правителството направи крачка назад

 

Полицейският протест се състоя, въпреки че държавата направи крачка назад по спорните промени.

 

Още по темата

Новината е, че изненадващо внесените от Владислав Горанов промени в бюджета не толкова изненадващо бяха оттеглени от вътрешния министър. Сед няколко спонтанни протестани и само няколко часа преди националния протест на служителите в сектор Сигурност. Така вместо с празненства, полицаите посрещнаха професионалния си празник с протест. А като подарък от ръководството получиха обещание -  целият социален пакет да остане непокътнат. Поне засега.

 

В ранни зори на спешна среща в МВР се събраха двете воюващи страни – политици и полицаи. И след час излязоха. Властта вдигна бяло знаме, а полицаите си тръгнаха с мисълта, че зад него може и да се крие в засада някоя нова промяна. 

 

А полицаите останаха нервни от факта, че засега това са само обещания, които евентуално ще се изпълнят следващата седмица. 

 

Начална точка на преговорите за реформа в сектора ще е законът за МВР. В него вече е предвидено около 2500 служители да бъдат преназначени и неясно още колко души от администрацията  да преминат към третата категория труд. Тези промени обаче са обсъждани със синдикатите и по тях няма голям спор.