Владимир Путин се закани, че извършителите ще бъдат наказани

 

Тероризъм стои и зад смъртта на 224 пътници в катастрофиралия руски самолет.  Москва официално обяви, че причина за трагедията е бомбен атентат. Русия обяви награда от 50 милиона долара за информация, която би довела до задържането на извършителите на атентата. 

Още по темата

 

Със сигурност самолетът е бил свален с бомба. Това каза директорът на федералната служба за безопасност на президента Владимир Путин в Кремъл.

 

"Изследвахме багажа на пасажерите и части от самолета, който се разби в Египет. Бяха открити следи от експлозив. Според анализа на нашите специалисти самоделна бомба с един килограм тротилов еквивалент е избухнала на борда", съобщи директорът на службата  Александър Бортников.

 

Президентът Путин се закани, че извършителите ще бъдат открити и наказани. "Убийството на нашите сънародници в Синай е сред най-кървавите терористични актове. Ние няма да забравим загиналите. Те ще бъдат с нас завинаги,  но чувствата няма да ни попречат да намерим и накажем престъпниците. Длъжни сме да го направим, независимо колко време ще отнеме. Ще открием как се казва всеки един. Ще ги търсим навсякъде. Където и да се крият, ще ги намерим”, заяви руският президент.

 

Русия предложи 50 милиона долара награда за достоверна информация за извършителите. Часове след падането на самолета, клонът на „Ислямска държава”, наречен "Синайска провинция" се похвали, че са свалили машината. В сряда Русия проведе интензивни бомбардировки на град Рака в Сирия, считан за столица на „Ислямска държава”. Били са изстреляни крилати ракети от стратегически бомбардировачи и подводници. 

 

Информация на кореспондентът на БНР в Москова Николай Кръстев