Затвориха метрото в Брюксел

 

Нова терористична заплаха блокира столицата на Европа. Брюксел обяви, че над града е надвиснала "конкретна заплаха". 

 

Междувременно в Ню Йорк гласуваха всички необходими мерки срещу „Ислямска държава”. Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува резолюция с призив за удвояване на усилията за унищожение на терористичната организация. В последния месец "Ислямска държава" пое отговорност за взривовете в Ливан, свалянето на самолета с руски туристи в Египет и атентатите в Париж. Нападенията отнеха живота на близо 400 души. 

 

В Брюксел са в сила извънредни мерки за сигурност. Нивото на терористична заплаха беше повишено до максималната степен. Всички метростанции ще останат затворени.

 

Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено до максимална степен по-рано днес, след като Организацията за координиране на анализа на заплахата предупреди за непосредствена заплаха.

 

Белгийските власти предупредиха населението на Брюксел да избягва да излиза заради непосредствена заплаха за атентати. В училищата бяха проведени обучения с децата за реакция в случай на взлом от въоръжени мъже. Всички общетсвени събития за уикенда са анлулирани.

 

Властите предупредиха да не се подават несигурни сигнали за бомбени заплахи и обявиха, че няма да дадват информация за полицейски акции в ход.

 

Предполага се, че в Белгия все още е на свобода най-издирваният терорист Салах Абдеслам. Има съобщения, че той е бил забелязан именно в Брюксел през седмицата. Има и поне 80 човека бегълци, които се издирват от властите, но те са с белгийски паспорти.

 

Кореспондент: Антоанета Николова