Адвокатът му заяви, че оценките на активите му са драстично завишени

 

След рекордния запор върху имоти на Цветан Василев екип на Новините на Нова провери кои са имотите на банкера, оценени на 600 милиона лева, и дали са придобити по нечестен път, или с изряден бизнес. 

 

За да обезпечи бъдещ иск от близо 1 милиард лева, съдът запорира собственост на Цветан Василев и семейството му за 603 милиона лева, което освен имоти в България и чужбина, включва дялове и акции в търговски дружества, пари по 20 банкови сметки, четири коли, близо 300 картини и ценни монети.

 

Един от тези имоти е огромно имение в столичния квартал „Бояна”, която се намира в непосредствена близост до президентската и премиерските къщи на ул. „Секвоя”. Огромното имение в момента пустее. Пустее и скъпата му къща на Женевското езеро, която комисията оценява на 47 милиона лева. Подобна е съдбата на повечето му имоти.

 

Изключително скъпият, огромен и облечен с бронирано стъкло апартамент в центъра на София се оценява на няколко милиона - много малка част от богатството на скандалния банкер. Възниква как е натрупал парите си Цветан Василев. Според комисията – става въпрос за сложни схеми. 

 

Фирма взима необезпечен заем от КТБ, прехвърля парите на втора, а тя на трета фирма, която дава парите на четвърта, в някои случаи фирма, в която собственост има самият Цветан Василев. Въпросната последна фирма по веригата сключва сделка, по примера на председателя на комисията, за 300 000 лева, а дава на Цветан Василев като физическо лице над половин милион лева като хонорар за консултант по същата сделка. 

 

Адвокатът на Цветан Василев обаче твърди, че оценките на активите му са драстично завишени и че всичко се прави с цел натиск върху бившия банкер. Той призова комисията да докаже твърденията си в съда. 

 

Председателят на комисията обаче признава, че е много вероятно държавните чиновници да не са успели да разкрият всички схеми на Василеви. Искът за отнемане на имотите трябва да бъде внесен до края на февруари, твърдят от комисията. След това започва и съдебното дело.