Кървавото нападение отне живота на 14 души

 

ИДИЛ пое отговорност за масовата стрелба в Калифорния. Терористичната организация обяви, че двамата съпрузи, които убиха 14 души в град Сан Бернардино са "техни привърженици". 

Още по темата

 

Сан Бернардино все още е в шок след нападението в общинския център. Тази нощ имаше евакуация, свързана с семейството, извършило терористичния акт в града. Съмнителен пакет, адресиран до Саид Фарук и съпругата му, доведе до опразването на офисите на куриерска служба. Беше извикан екип за обезвреждане на експлозиви. Оказа се, че в пратката няма бомба. Дали Фарук и съпругата му Ташфик Малик наистина са били от "Ислямска държава"?

      
ФБР все още не е бърза с версията за участие на двамата в по-мащабен заговор. Бюрото официално разпространи снимки на съпрузите-терористи. И каза, че мотивите им оставят загадка.

 

Според вестник "Лос Анджелис Таймс" Фарук е имал контакти с действащия в Сирия "Фронт Ал Нусра" и сомалийската групировка "Аш Шабаб". Други пишат, че по време на стрелбата и гонитбата с полицията, Малик е написала във Facebook, че е "вярна на лидера на "Ислямска държава" Ал Багдади. Въпреки това досега няма данни за заповед от радикалните ислямисти към Фарук и Малик да действат. Дори най-близките хора на семейството терористи не са усетили предстоящето бедствие.

 

Властите обявиха, че преди нападението от 2 декември двойката никога не е била обект на интерес от страна на службите.  

 

Кореспондент: Ясен Дараков

 

Припомнете си разказите на свидетели за ужасяващото нападение!