Това обаче носи рискове и за здравето ни

 

Два пъти по-мръсен въздух дишаме на някои места и у нас, заради мъгливото време. От Изпълнителната агенция по околна среда отчитат два пъти повече фини прахови частици за последното денонощие в София, Смолян, Пловдив и Видин. 

Още по темата

 

„Мъглата в комбинация с атмосферните замърсители, допринася за повишаване на концентрацията на прахови частици. Когато има безветрие, тези концентрации се задържат и се натрупват в атмосферата”, обясни Емилия Стойнева, експерт в Изпълнителната агенция по околна среда.

 

Средно през последното денонощие експертите са отчели фини прахови частици над нормата на 15 места в страната. Освен, че затруднява шофирането, мъглата може да ни отведе при личния лекар и да ни причини кашлица.

 

„Ако е възможно не трябва в мъгливо време да дишаме дълбоко”, съветва д-р Юлияна Василева.  „Спортните упражнения на открито трябва да се редуцират или да се спрат, а малките деца трябва да носят шалче”, препоръчва тя. В световен мащаб, България е далеч назад в класацията за най-отровен въздух.

 

 

По данни на Световната здравна организация 10 от петнайсетте града с най-отровен въздух са в Индия. В Делхи концентрацията на фини прахови частици е шест пъти над нормата. А ако влажните облаци станат на сняг, въздухът ще стане по-чист. 

 

Припомняме, че една от тенхонологичните линии във фабрика за авточасти в Русе беше спряна заради лоша миризма, носеща се из града. Това обаче не е причината за замърсяванията на въздуха в крайдунавския град, твърдят от фирмата. Припомнете си случая: