Вижте някои от най-интересните номинации на американското издание „Time”

От 1927 г. насам американското издание „Time” търси обществено най-значимите за своето време личности и ги номинира за „Човек на годината”. Някои от имената, включени в иначе престижните списъци обаче, предизвикват бурни реакции в световен мащаб.


Така например сред осмината тазгодишни финалисти попада и основателят на ИДИЛ Абу Ал Багдади. Той се бори за приза с руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и милиардера кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп.

 


В списъка с номинираните за 2015 г. попаднаха и реалити звездата Ким Кардашиян и първият състезателен кон, завоювал „Големия шлем” в конните надпревари в САЩ.


Лидерът на ИДИЛ беше кандидат за „Човек на годината” и през 2014 г.

Още по темата


Друга интересна номинация от миналата година е тази на протестиращите в американския град Фъргюсън. Те се бунтуваха срещу убийството на чернокож тийнейджър, застрелян от бял полицай. 


В крайна сметка за „Човек на годината” 2014 бяха обявени екипите от здравни работници, спрели разпространението на вируса Ебола при възникването на епидемията в Западна Африка.


Година по-рано в борбата за престижната награда беше включен новороденият тогава син на британския принц Уилям и Кейт Мидълтън – Джордж. Сред номинираните беше и Едуард Сноудън, когото властите в САЩ обявиха за шпионин и обвиниха в предаването на секретни данни на Русия и Китай.


Големият победител за 2013 г. беше папа Франциск.


През 2012 г. екипът на „Time” номинира за приза руската феминистка пънк-рок група „Pussy Riot”, южнокорейския рапър Сай, лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и… марсохода „Curiosity”. 


Сред кандидатите за „Човек на годината” за първи път беше и сирийският президент Башар Асад. Впоследствие той получи номинация и през 2013 и 2014 г. 


Според правилата за определяне на най-значимите личности е позволено издигането на кандидатури и на цели групи от хора. Така през 2012 г. предложени за „Човек на годината” се оказаха и нелегалните имигранти в САЩ. 


По същия регламент през 2011 г. номинация получиха и „Анонимните”. Сред конкурентите им тогава беше и директорът на Международния валутен фонд Доминик-Строс Кан. Той беше номиниран в разгара на скандала с ареста му по обвинения в изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк.


Предходната година шанс да стане „Човек на годината” получиха и основателят на Wikileaks Джулиан Асандж, поп иконата Лейди Гага и… безработните американци.


Макар и противоречиви на моменти, номинациите за „Човек на годината”, излъчвани от „Time”, си остават признание, което носителите на призовете получават от цял свят. Екипът на списанието не спира да напомня, че не е задължително те да бъдат печелени само от добри хора, а от такива, които наистина променят обществения живот и дори световния ред


За първи път изданието прави това пояснение през 2001 г. – годината на терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона. Тогава за „Човек на годината” е обявен кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Той обаче е номиниран наред с организатора на безпрецедентните нападения Осама бин Ладен. 

 

А коя българска номинация за "Човек на годината" скандализира обществото, припомнете си тук: