Милосърдието е по-важна от нравоучението, отбеляза той

 

При извънредни мерки за сигурност Папа Франциск даде начало на първата за века Юбилейна Света година за всеобщо опрощаване на греховете.

 

Още по темата

Сигурността на Вечния град беше подсилена с агенти и военни, а въздушното пространство над италианската столица е затворено.Достъпът до площад "Свети Петър" и до Ватикана се контролира с металдетектори. Въведена е денонощна охрана на градския транспорт.

 

Над 70 000 се стекоха, за да видят как папа Франциск отваря свещената врата на базиликата "Свети Петър".  Вратата ще остане отворена за поклонници една година.

 

Папа Франциск посвети Светата година на състраданието. Церемонията се проведе в присъствието на двама папи, тъй като първи след Франциск през вратата премина и предшественика му Бенедикт  XVI.

 

Светата година започна в климат на напрежение и завишени мерки за сигурност заради риск от атентати. Само преди седмици Ватиканът беше посочен като рисков обект за терористи, а извънредното събитие мобилизира силите за сигурност на Апенините.

 

По библейска традиция Светата година се отбелязва на половин век и за случая зазиданата бронзова Света врата в базиликите се отварят.

 

В продължение на година вярващите, минали през вратите и търсещи опрощение, го получават символично от църквата - както за себе си, така и за свои близки.

 

 Управата на Рим наложи извънредни мерки за сигурност. На ключовите места се минава през детектор за експлозиви и бяха разположени хиляди  камери за лицево разпознаване. Охраната на Рим е с допълнителни агенти и военни. 

 

 

Информация на Антоанета Николова