Вие искате зависима прокуратура и следствие, обърна се той към министър Иванов

"Вие искате политически зависима прокуратура и следствие" - с тези думи Михаил Миков от БСП се обърна към министъра на правосъдието Христо Иванов. И продължи: "Прокурор прокурору око не вади". Така Михаил Миков коментира има или няма възможност за професионални квоти.

 

"Днес е денят на голямото оттегляне, което е ясна индикация за пазарлък. Ясна индикация за пазарлък е фактът, че постоянно се предлага нещо и след това се оттегля. Намаме ден, в който да има толкова много оттегляния." , коментира Михаил Миков. Според него, философията е съдът да остане независим, а прокуратурата политически зависима.

 

Изненадващо соцлидерът Михаил Миков стана в защита на предложение на десния Атанас Атанасов. Депутатът от Реформаторския блок предложи продължаване на дебата, въпреки че Цецка Цачева вече обявяваше гласуване. Атанасов аламирира, че в предложенията на комисията има текст, който позволява на пленума на ВСС да управлява недвижимите имоти на съдебната власт, а сега това се прави от изпълнителната власт. Цачева се съгласи това да бъде обсъдено. Червеният Таско Ерменков протестира. Изненадващо обаче соцлидерът Михаил Миков подкрепи Атанасов. Това предизвика недоволство у шефа на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ и той репликира от място. В отговор Миков се обърна към него с думите: "Лазаров точно ти да ми суфлираш, к'ъв си ти, бе?".