"Българският народ днес иска справедливост", подчерта държавният глава

 

"Реформата в българското правосъдие е стратегическа и е най-важна от дългия списък с всички необходими реформи. Реформата на реформите – тази в българското правосъдие, няма друга алтернатива и 2016 година трябва да бъде годината на тази реформа", коментира президентът Росен Плевнелиев в Смолян.

 

Номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и национално отговорен подход чрез институционално сътрудничество. Само чрез диалог и съвместни усилия на всички институции може да се гарантира продължаването на реформата в правосъдната система“, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата

 

Президентът отново изтъкна, че приетите от Народното събрание конституционни промени са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни.

 

„Промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони, са не по-малко важни за съдебната реформа в България. Сигурен съм, че с качествата, които Екатерина Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи с висока скорост“, подчерта Росен Плевнелиев.

 

„Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, с държавите партньори от ЕС, ще постигнем това правосъдие, което искаме. Българският народ днес иска справедливост. 94% от гражданите очакват справедливост и ефективно правораздаване. Затова ще положа всички усилия, ще бъда партньор на институциите, на гражданите и на неправителствените организации, ще бъда активен по пътя на продължаването на съдебната реформа“, подчерта държавният глава.

 

„Стабилност, но и реформи - това трябва да се случи през 2016 г. Нека всички институции се обединим около тези задачи. Аз ще бъда партньор за промените. Това е моят призив и пожелание за 2016 г.“, каза държавният глава и призова всички политически партии и институции да работят за стабилността на България.

 

Той открои като стратегически важни за страната ни и промените в сферите на здравеопазването и образованието, довършването на реформата в енергетиката, както и водната реформа, която ще осигури достъп до милиардни инвестиции в българските градове.

 

Държавният глава оцени положително намеренията за актуализация на коалиционното споразумение и призова за политическите партии да работят за стабилност.

 

Вижте всички факти за промените в Конституцията и избора на нов правосъден министър: