Филм на "Ал Джазира" за България разбуни духовете

 

Филм на "Ал Джазира" разбуни духовете у нас. Турска журналистка пренаписа историята на страната ни. Филмът "България, моята земя" разказва за Възродителния процес, но първите няколко минути от него лежат на непознати за историята факти.

Още по темата

 

Филмът на турската журналистка Йалдъ Йанат претендира за историческа действителност и твърди, че българите в страната ни са били малцинство.

 

"Балканите са били много турско място преди войните. Почти половината население е било мюсюлманско", твърди във филма Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил.

 

Случайно или не, излъчването на филма съвпада с няколко събития. Посещението на турския министър-председател Ахмет Давутоглу в България и една знакова годишнина - след броени дни турците у нас почитат паметта на жертвите от Възродителния процес в Кърджалийско. Кадри от тези чествания попадат и във филма. 

 

Загадка остава каква е истинската цел на 45-минутния филм, след като твърдения в него могат лесно да бъдат оборени. 

 

Освен, че налага тези, прокарани през устата на двама, историци, считани за авторитетни, авторката на  филма пренаписва и най-новата ни история. Тя твърди, че България е страна с население 7 милиона души, която е член на ЕС от януари 2014-а година.

 

Някои моменти от историята ни пък липсват съвсем. През 2012-та страната ни осъди престъпленията на комунизма, в това число и събитията от Възродителния процес. И въпреки че в основата си филмът е посветен на историите на пострадалите по това време турци, осъдителната декларация не е спомената.