Темата на тазгодишната благотворителна кампания е "Детска реанимация"

Вече повече от 10 години благотворителната инициатива на президента на България "Българската Коледа" помага хиляди българчета да получат възможност да се лекуват и се радват на по-добър живот. Благодарение на дарения, за повече от 200 лечебни заведения е осигурена съвременна медицинска техника. Темата на благотворителната кампания за 2015 г. беше „Детска реанимация”.

 

Тази година в инициативата се включи и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В специално видеообръщение в подкрепа на децата на България, излъчено на Рождество Христово по време на концерта в Народния театър, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към българския народ с думите: „Скъпи сънародници, братя и сестри, в тази тиха вечер, когато си спомняме рождението по плът на Господ Исус Христос, пожелавам на всички мирът и радостта, които се изливат на празника, да ни направят щедри и любвеобвилни. Страданието на нашите ближни и особено на децата на България, е изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, за нашата готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия”.

 

Патриархът призовава да отделим от нашето време, сили и средства, за да помогнем на онези, които са в отчаяние и безнадеждност, и ги утешим.

 

„Нека да се поучим от Христа в неговата безгранична любов и жертвеност към хората! Подадената ръка за помощ към децата в реанимация и техните близки да бъде нашият драгоценен дар за новородилия се Младенец, Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните и благодатните си дарове и милости”, заяви той.

 

Патриарх Неофит пожела радостно посрещане на празника, любов и мир в сърцата и домовете.

 

"Честито Рождество Христово! Радвайте се и бъдете щастливи", пожела още патриархът.