Нели Тодорова събира и подрежда отговорите

Заплати, пенсии и данъци. Какво обещават кандидат-депутатите. Журналистът Нели Тодорова с най-важните въпроси към кандидатите за 50-я парламент. Отговорите събира и подрежда, така че по-лесно да се ориентираме кой какво ни обещава.

Целта - да имаме позициите на партиите с шансове според социологическите агенции да ни управляват по важните за хората теми. И от европейския, а и от българския дневен ред. Шест политически формации са с шансове да прескочат 4-процентната бариера и да влязат в новия парламент. ДПС отказаха да участват в рубриката.

Тази седмица на фокус са парите ни. Както и да го въртим говорейки за политиките на различните партии първото, от което се интересуват хората, са доходите. Те, разбира се, вървят ръка за ръка и с икономиката. Без икономика няма как да чакаме заплати, а и с държавното управление - от държавата зависи в немалка степен дали различните фирми могат да работят спокойно, за да печелят и да плащат заплати.

Според различните партии минималната заплата догодина би могла да е от малко над 1000 лева до над 1200. Минималното възнаграждение не се определя вече от правителството - то е 50% от средната заплата у нас, но управляващите биха могли да работят за вдигане на средните доходи, което пък ще издърпа и най-ниските.

Плановете за пенсиите минават през промени на формулата, с която се индексират парите за възрастните или пък запазване на така нареченото швейцарско правило. През седмицата политическите опоненти водиха спорове всъщност от юли с колко трябва да се вдигне пенсията - с 10 или с 11 процента. И макар че са в предизборна ваканция депутатите се събират извънредно следващия вторник тъкмо, за да обсъдят този въпрос.

При данъците има идеи както за вдигате на данък доход, така и за намаляването му. Има и предложения за обвързване на данъка за работещите с броя на децата които имаме.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase