Всички клиенти на частното дружество получават газ от "Булгаргаз"

 

Тази нощ руската "Газпром" спря доставките на синьо гориво за "Овергаз". Проблем за абонатите на компанията, обаче, няма. Всички клиенти на частното дружество получават газ от държавната "Булгаргаз".  

 

 "Няма извънредна ситуация", подчерта изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг  Жаклен Коен. 

 

Още по темата

 "Всичко е спокойно, няма наистина никакъв проблем. Беше подадено заявление от "Овергаз мрежи" до "Булгаргаз". Колегите реагираха, имаха готовност за подписването на договор още след първото съвещание при премиера Бойко Борисов", каза още Коен.

 

Държавните енергийни дружества очакват на 4 януари "Овергаз" да уреди банковите гаранции и всички други формалности, свързани с доставката на горивото. 

 

"Докато имаме общуване с "Газпром" нямаме основание да мислим, че ситуацията ще се усложни", коментира още Коен и благодари на руското енергийно дружество за проявеното разбиране в тази ситуацията. Той обясни, че "Овергаз" няма собствени количества нагнетен газ в Чирен. 

 

 "В тази ситуация държавата и държавните дружества направиха всичко на границата на невъзможното. Разговарях с г-н Сашо Дончев на 30 декември и той ме увери, че няма да има проблем на 31 декември. Но всички вие видяхте развоя на събитията. Не мога да не си задам въпроса, защо не беше поискана една по-ранна среща, за да не се изправя на изпитание държавата“, коментира Коен. Според него от "Овергаз" са знаели по-рано за проблема, но не са предупредили държавните енергийни дружества. 

 

 „Не искаме някой нещо да ни каже, че се опитваме да го мачкаме, да го бутаме в нещо, което не подлежи на обикновената икономическа логика. Всичко, което искаме, е газът да бъде плащан коректно и навреме”, подчерта изпълнителният директор на БЕХ. „Това е опит да се провери държавата как ще реагира”, убеден е Коен и подчерта: „Няма спрян газ за нито един клиент”.

 

„Ще направим всичко възможно с руските колеги да няма ограничаване на консумацията, независимо от периода”, подчерта изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов и подчерта: „Това не е опит за спасяване на „Овергаз”, която и да беше компанията, това е задължение на държавата да помогне”.