Съучениците на Тодор пък се събраха на мълчалив протест

 

Ден след жестокото убийство на 18-годишен младеж във Враца, хората в града искат най-тежкото наказание за биячите. 

Още по темата

 

Районната колегия на лекарския съюз  в града дори призова за масови протестни действия.  „Не може и не трябва повече да живеем така. Не може и не трябва да се примиряваме с арогантността, примитивизма, бруталната агресия и ширещата се безнаказана престъпност. Бездушието ни днес е присъда срещу бъдещето на децата ни! Хора, вие които снимахте вчера, можехте да помогнете! Виновни сме всички!”, коментираха лекарите.

 

Те призовават за максимални доживотни присъди, без право на замяна за „извергите, убиващи беззащитни и деца”. В интернет пък стартира петиция с призив двамата братя, пребили Тодор, да получат доживотна присъда. Над 1300 души са се подписали под петицията само час след създаването й. 

 

Съучениците на Тодор  пък се събраха на мълчалив протест в двора на СОУ „Васил Кънчов”.

 

Братът на Тодор, Ивайло пък е категоричен, че убийството на 18-годишното момче не е по случайност. „Това убийство е абсолютно предумишлено за мен. За мен тези хора са били с ясната нагласа да го убият. Аз не го разбирам по друг начин”, коментира пред Нова момчето.

 

Заедно с Тодор във фаталния ден е била и приятелката му. Според момичето двамата братя са изскочили внезапно на пътното платно.  „Последвал е един клаксон от негова страна, при което те са започнали с обидите. След това единият го хваща,а другият -  започва да го бие. Той не му е ударил шамар, не му се е скарал, не е извикал полиция, а е започнал да го пребива”, подчерта Ивайло.

 

Според него линейката дошла чак след 30 минути. „Не вярвам някой да каже, че линейката е дошла за 10-15 минути. Никой няма да го каже това. Хората, които са видели всичко от начало до край, са запознати, че линейката се е забавила над половин час”, заяви Ивайло.

 

Свидетели на трагедията стават десетки, но никой не се намесва.  „Не смятам, че 15 души, които вчера са гледали този инцидент,  е трябвало да реагират точно по този начин”, коментира и кметът на града Калин Каменов.

 

Братята, пребили Тодор са известни в града с прякора Поничките.  „Те се занимават с внос на автомобили”, обясни Ивайло. ратът на убития Тодор иска единствено справедливост. Убеден е, че прокуратурата разполага с достатъчно доказателства, за да накаже виновните.

 

Окръжната прокуратура във Враца привлече Иван и Десислав като обвиняеми. Двамата са задържани от прокурора до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжния съд за най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщиха от прокуратурата.