Мигрантите струват милиарди и трудно биха били интегрирани, смята премиерът

Видео: БГНЕС

 

"Позицията ни е такава, че незабавно трябва да спре притокът на бежанци и докато не се реши въпросът с тях други да не се приемат", заяви в Народното събрание премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. 

Още по темата

 

Дъблинското споразумение не работи, позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят, но и незабавно да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа трябва да се интегрират, но това важи за  тези, които бягат от смъртта. Другите трябва да бъдат връщани в родните им места, каза още Борисов.

 

Ние подкрепихме квотите, но и те няма да сработят, продължи той.  "В Европа няма позиция, която да ни каже какво точно и как ще стане. Милиарди струват бежанците на отделните държави и е очевидно, че те много трудно ще бъдат интегрирани", добави Борисов. 

 

На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена нота в Министерство на външните работи, но като добросъседни държави сме избягвали да шумим по тези теми”. Така министър-председателят отговори на въпрос на депутата от „Атака” Десислав Чуколов за мерките, взети от правителството срещу „вмешателството на турската държава”. 

 

България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. Отношения, в които бихме могли да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се месихме и не реагирахме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха „Южен поток“ и го преименуваха на Турски, когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха в Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места”, коментира Борисов.

 

 

Борисов коментира и проекта „Южен поток“, като заяви, че той е в историята. 

 

На дневен ред е газовият разпределител „Балкан“. Да го изведем като приоритет на Европейската комисия, заедно с интерконекторите”, заяви премиерът. „За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите”.

 

Борисов обясни, че ще поиска в парламента България да инвестира в газопреносната мрежа и да взима такси.  А за газовия разпределител имало интерес от световни компании да участват в проекта. 

 

„Надявам се истински на Южния газов коридор от Туркменистан и съответно –на руски газ през Черно море. Там обаче има голям проблем, че през турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат. ЕК гледа добре на един подобен газоразпределител с няколко диверсифицирани източници на газ”, заяви Борисов. „В това отношение има много напредък, но нищо няма да кажа повече, защото сме обърнали нещата заедно с ЕК - когато станем готови ще предложим на заинтересованите страни този проект. Лично съм оптимист за него“.

 

За големите проекти в енергийната сфера премиерът заяви, че досега правителството е било внимателно, търпеливо, „знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на мястото”.

 

 „Нима не си спомняте, че самият Орешарски каза, че спира „Южен поток““, какъв негативизъм има, като от руска страна са казали, че „Южен поток“ е умрял и става „Турски“, запита премиерът.  Точно за „Български поток“ говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите. Това е именно „Български поток“, ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си Третия енергиен пакет, със санкциите на ЕК“, подчерта  Борисов.

 

Видео: БГНЕС