Най-дълбокият сняг, измерван някога, е 11 метра

 

Чакаме го. Молим се да го има на Коледа и Нова година. Търсим го в планината. Псуваме го по пътищата. И така – всяка зима. Студен, но сгрява настроението. Опасен, но красив. Страшен и смъртоносен, но без него светът няма да е същият.


С една дума сняг! Бял и пухкав сняг. Всяка година снегът покрива около 50 милиона квадратни километра от планетата Земя. Най-дълбокият сняг, измерван някога, е 11 метра.


Рекордът е записан на 11 март 1911 година. Не в Алпите, не в Хималаите, не в Япония, а в американския щат Калифорния. И сега шок! Представете си, че снегът изчезне. Завинаги.


Веднага казваме „Сбогом“ на зимния туризъм такъв, какъвто го познаваме. 80 държави по света, където той се развива, ще трябва да бракуват ските, шейните и сноубордите. 120 милиона скиори ще се наложи да намерят друг начин да топят адреналина. Ще загинат 2100 зимни курорти.


Ако няма сняг, планетата сериозно ще се обърка. Няма да има бяла покривка, която да отразява слънчевата радиация и да поддържа баланс в глобалната температура.


Шофьорите ще са във възторг. Няма да се купуват зимни гуми, няма да се кътат зимни вериги в багажника.


Но глобалното производство на гуми, което сега произвежда 3 милиарда гуми годишно, ще се срине наполовина. Поне една трета от 600-те хиляди, заети в тази индустрия, ще останат без работа.


Ще забравим за драмите по пътищата през зимата. Думата „Снегопочистване“ ще остане в историята. Само у нас, държавата ще спестява по 60 милиона лева годишно, които сега се харчат за сол, пясък и снегорини. 3-те хиляди машини и техните шофьори, заети в почистването на България, ще могат да се преквалифицират и да помагат, да речем в кърпенето на дупки.


В прогнозите за времето циклоните няма да носят обилни снеговалежи, вятърът няма да трупа снежни преспи, а синоптиците ще трябва да изтрият един от най-популярните символи в картите – снежинката.


Липсата на сняг ще засегне и живота на Дядо Коледа? Старецът ще се наложи да замени шейната с друг транспорт и да свали дебелите зимни дрехи. Спокойно, подаръци все пак ще има.