Скандал избухна във Висшия съдебен съвет, шестима членове напуснаха заседанието

 

Още по темата

Нов скандал във Висшия съдебен съвет. Лицето на съвета Соня Найденова изненадващо беше свалена от поста. Магистратите, които се обявиха против, свързаха това решение с есемес скандала, след като по-рано Найденова поиска всички нейни колеги да покажат разпечатки от мобилните оператори, за да се разбере кой пише на премиера. 

 

Един есемес до премиера завихри истинска буря в чашата на ВСС. Всички питат кой е авторът. Попита и Соня Найденова – представляващ ВСС. И поиска всички да извадят разпечатки и да покажат те ли информират Борисов в реално време. 

 

Искането й беше отхвърлено. А мнозинството от отхвърлилите поискаха друго - нейното отстраняване от поста. 

 

„Ние благодарим за нейното активно участие в съвета”, заяви Галя Георгиева. 

 

За поста беше предложен само един – Димитър Узунов. Това е човекът, когото бившият правосъден министър посочи като автор на есемеса до Борисов. И се заформи нов скандал. 

 

„Какво е виновен г-н Узунов, че е във всички медии. Той заяви, че не е извършвал нищо и аз му вярвам. Проблемът си е на медиите, те трябва да пишат нещо”, заяви Ясен Тодоров. 

 

„След този начин на гласуване, което е предопределено от предварителен сговор, да се говори за демократичност е повече от смешно”, заяви Галина Карагьозова. 

 

12 от членовете на ВСС предложиха Димитър Узунов. И го избраха. 

 

Останалите шестима от членовете на съвета напуснаха демонстративно преди гласуването. 

 

„Така изглеждаха събитията - като режисиран фарс”, заяви Калин Калпакчиев. 

 

Новоизбраният представляващ ВСС Димитър Узунов отказа да се срещне с медиите. Пред камерите дойде единствено отстранената Соня Найденова. Запитана дали изпращането на есемеса е причина за смяната, Найденова заяви: „Мога и това да си помисля”.

 

На въпрос дали смята, че смяната й е наказателна акция срещу вас, тя заяви: "Може би да, но не ми се иска”.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира във Facebook, че няма нищо общо с кадровите промени във Висшия съдебен съвет. Според Борисов последните промени в Съвета са провокация, чиято цел е изкуствено поддържане на напрежение между институциите, като отново се намесва името му. Премиерът твърди, че това е политически удобно за определени кръгове, които използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции.

 

Повече за скандала си припомнете във видеото: