Брюксел със съмнения в независимостта на съдебната ни система

 

В новия си мониторингов доклад за България Брюксел поиска независим анализ на дейността на родната прокуратура. Еврокомисията изрази и съмнение в независимостта на цялата ни съдебна система.


От остро критичен, през обективен, до положителен - всеки прочете по различен начин препоръките в последния, девети поред, мониторингов доклад на ЕК. При представянето му стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал външна помощ за справянето с проблемите и за провеждането на съдебната реформа.


За девета поредна година Брюксел иска едно и също нещо от България - резултати.


Българското правителство предприе важни промени в Конституцията и прие важни закони, но сега искаме да видим и резултати. Българите също искат борба с корупцията и независима съдебна система”, коментира Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК.


Акцентът при критиките в доклада падна върху прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Очаквано в него влезе и скандалът Яневагейт. Брюксел критикува, че вместо да разследват съдържанието на разговорите между двете „каки”, във ВСС са се заели да проверяват автентични ли са записите.


Евроекспертите констатират, че съмненията за корупция и търговия с влияние в съдебната система се разследват само след вътрешен или външен натиск. Освен това, органите били „неспособни или нямат желание да започнат разследвания по своя инициатива”.


Еврокомисията препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно разследване на обвиненията за корупция по високите етажи на властта.


Искам да поздравя идеята на премиера Бойко Борисов, който ни потърси да помогнем на България”, каза Тимерманс.


Помощта щяла да бъде за несъстоялата се съдебна реформа. Брюксел още веднъж иска „единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта". 


По отношение на Румъния ЕК отчита напредък в реформите, но въпреки това България и северната й съседка ще вървят успоредно поне още една година.

 

 

У нас управляващите прочетоха доклада положително - като градивна критика. Не успяха обаче да отделят темата от Брюксел от скандала с поисканата оставка на магистратите от ВСС. 


Реформи и нов закон за съдебната власт до лятото - това поиска премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.  Но предупреди, че това може да не стане, ако няма правителство.


А „мафията имала интерес да няма правителство, защото тогава няма да минават закони, няма да има парламент и това ще е прекрасна среда за корупция”. И се похвали, че въпреки всичко, борбата с контрабандата у нас вече дори и най-големите скептици коментирали като „чудо”.

 

Докладът на еврокомисарите и поисканата оставка на ВСС поставиха управляващата коалиция в поредния разнобой. Четири партии изразиха четири различни позиции.


Разпадналите се реформатори се събраха за кратко и излязоха със свое искане за оставка на ВСС, защото не били съгласни с част от аргументите на ГЕРБ. 


Патриотичният фронт не просто се разграничи от този призив, а и обвини партньорите си в нарушение на Конституцията, а в АБВ не могат да решат чия страна да заемат.


Мога да оценя доклада като обективен и като градивна политика”, коментира Цветан Цветанов.


И въпреки положителния прочит на документа, управляващите не се отказват от поисканата оставка на ВСС. В ГЕРБ решили да свалят доверието си от него заради скандалите от последните седмици. 


Вкупом  всички партньори на ГЕРБ се обединиха около тезата, че поисканата в този момент оставка е заради доклада на Еврокомисията. 


Опозицията заподозря по-сериозна причина – „търсене на изкупителна жертва за пред публиката”.


И вътрешната опозиция ги подкрепи.


ДПС пък подкрепи вътрешната опозиция.


Докладът нямал общо с искането за оставка, категорични са от ГЕРБ, затова и не се намери отговор на въпроса защо не отправят призив за оттегляне и към главния прокурор, който е не по-малко критикуван от Европа. Опозиционните реформатори обаче поискаха точно това. Самосиндикално.


Минути, след като разкритикуваха своите, на реформаторите им се наложи отново да застанат до доскорошните си партньори в блока. За да потвърдят общата си позиция, която напомня тази на ГЕРБ - оставка на ВСС.


А с това дадоха повод на ДПС  да се усъмнят в тежестта на ГЕРБ в управляващата коалиция.
А от партията на Борисов заключиха, че просто подкрепят обществените нагласи.

 

 

ВСС обаче няма никакво намерение да подава оставка. Нещо повече – магистратите излязоха с декларация, която определи случващото се като пореден опит за намеса в независимата съдебна система.


Повечето от членовете на Съвета предпочетоха да не се срещат с медиите и да не изразяват публично своята лична позиция, а да оставят един да говори от името на всички - Георги Колев, председател на Върховния административен съд. 


Останалите 20 негови колеги предпочетоха задния вход. Не чухме мнението им. Видяхме само на мониторите как почти единодушно гласуват съгласуваната си позиция за поисканата им оставка. 


Позицията беше изчетена пред камерите от новоизбраното след скандал лице на ВСС – Димитър Узунов. Журналистически въпроси не бяха допуснати. 


ВСС категорично възразяваме срещу поредния опит на политически сили за намеса в работата на независимата съдебна власт. Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с междуличностните си конфликти членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си, поверени им от закона. Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и контекст не само няма да доведе до подобряване на работата, но крие рискове от повече проблеми и напрежение”, гласи позицията на висшите магистрати.


Докладът и критиките в него не бяха обсъдени от ВСС. Позицията им щяла да бъде представен „съвсем скоро”. Вероятно, след като магистратите изчетат критиките към работата им.

 

Репортери: Антоанета Николова, Марина Стоименова, Надя Ганчева