Вижте кои са те!

Бил Марлер, експерт по хранителните отравяния с повече от 20-годишен опит, направи списък на храните, до които никога няма да се докосне, а телевизия CNBS  го публикува. Вижте: 

 

1. Сурови или полусурови кълнове 

 

Бил напомня, че през 2014 година бобени кълнове изпратиха 19 души в болница със салмонелоза. 

 

2. Предварително измити или нарязани плодове и зеленчуци

 

"Бягам от тях като от чума", коментира експертът. Той винаги купува неизмити и ненарязани плодове, които се старае да изяде в следващите няколко дни, за да избегне риска от заразяване с  листерия, която може да оцелее, дори и при ниските температури в хладилника. 

 

3. Сурово месо 

 

Суровото месо може да съдържа ешерихия коли, салмолела и различни други бактерии, предупреждава експертът. 

 

4. Непастьоризирани плодове и мляко

 

През 1996 година няколко деца развили заболяване, които може да доведе до бъбречна недостатъчност и то заради непастьоризиран ябълков сок.  Компанията, произвела сока, трябвало да плати глоба от 1,5 милиона долара и общо 12 милиона долара обезщетения на всички пострадали.

 

5. Сурови стриди

 

Стридите на практика поглъщат всичко, което се намира във водата. Това означава, че ако във водата има бактерии, те директно ще попаднат и във стридите и във всеки, който реши да ги яде сурови, уточнява експертът. 

 

6. Сурови яйца

 

Рискът от салмонелоза заради яйца намаля сериозно в последните 20 години, но експертът все още предпочита да яде добре сварени яйца. 

 

Припомнете си как през 2015 година 9 деца попаднаха в болница заради хранително отравяне: 

 

 

Превод: Мариана Конова