Реформаторите провеждат среща с министър-председателя Бойко Борисов

 

Кой ще наследи на поста образователния министър Тодор Танев? Реформаторите провеждат среща с министър-председателя Бойко Борисов, след като снощи не успяха да излязат с единна кандидатура.

Още по темата

 

За поста се обсъждат няколко имена – на Меглена Кунева, на бившия образователен министър Даниел Вълчев и на бившия главен секретар в МОН Димитър Танев. Завъртя се и едно име от ГЕРБ – Милена Дамянова, но в ефира на „Здравей, България” тя отрече това.

 

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събра в 16 часа. Заседанието приключи малко след 18 часа.

 

БЗНС няма да издига кандидат за нов министър на образованието, съобщи лидерът на партията и министър на отбраната Николай Ненчев на влизане в централата на СДС, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че сега предстои разговорът дали БЗНС ще подкрепи евентуална кандидатура на вицепремиера Меглена Кунева за поста на просветен министър.

 

Борислав Великов, председател на ПП „Българска нова демокрация”, която също е част от РБ, заяви, че досега са обсъждани като кандидатури за министър на образованието Меглена Кунева и Даниел Вълчев, но вероятно Кунева ще бъде избраната.

 

Божидар Лукарски отказа всякакъв коментар, като отбеляза, че каквото и да реши РБ, първо ще уведомят премиера, а после журналистите.

 

За заседанието се качиха още здравният министър Петър Москов, вицепремиерът Меглена Кунева, Мартин Димитров, Корман Исмаилов, Гроздан Караджов, Атанас Атанасов, Даниел Вълчев и други представители на Реформаторите.

 

"Eдинствената кандидатура, която е обсъждана за министър на образованието на снощното заседание в централата на СДС, е била тази на Меглена Кунева", обясни депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

 

 

"Не е стоял въпросът за подкрепа или не, тя беше единствената обсъждана кандидатура", подчерта Караджов. Той обясни, че досега не се е провело заседание, на което да се вземе решение кой ще бъде кандидатът на Реформаторите за нов просветен министър

 

Единственото предложение, което е обсъждано за поста на образователен министър, е Меглена Кунева. Това обяви на влизане в Министерския съвет военният министър Николай Ненчев, който е от квотата на Реформаторския блок. По думите му кандидатурата е дошла от "Движение България на гражданите".

 

Вицепремиерът Кунева беше извън България, тя се прибра този следобед.

 

 

„От медиите разбрах, че съм уволнен. Беше около 16:20 часа в четвъртък, когато се връщах от среща с регионалните инспекторати”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на образованието Тодор Танев по повод исканата му от министър-председателя оставка.
До момента Танев не е разговарял с премиера Бойко Борисов.

 

„Той ми е създал оставката в писмен вид. Оттук нататък аз, като човек, сложен от него и махан от него, бих препоръчал тази оставка да бъде внесена в парламента, защото такъв е редът”, добави Тодор Танев.

Още по темата

 

„Министърът има екип, а този екип като цяло не можа да се справи с изготвянето и организацията на новите учебни програми”, коментира Милена Дамянова от ГЕРБ, която е председател на образователната комисия в НС.

 

За пропуските в работата Танев не отрича. Един от най-големите - че проектите на учебните програми бяха оповестени преди да бъдат разяснени. Той отново напомни, че думата „съжителство” няма да смени термина „османско владичество”.

 

„Моля, за кандидатури от името на Реформаторския блок да не се говори”. За това призова министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.

 

„Органът, който може да вземе решения дали РБ ще номинира кандидатура за образователен министър и коя да бъде тя, се нарича Изпълнителен съвет, който ще се събере днес следобед”, уточни Москов. Той заяви, че не може да коментира чие име е обсъждано в неофициален консултативен формат вътре в рамките на блока.

 

Репортери: Мия Димитрова, Ина Гълъбова, Велина Сашева

 

Видео: БГНЕС