Това каза премиерът Ахмет Давутоглу след кървавия атентат в Анкара

Турция ще затегне мерките за сигурност в цялата страна и особено в столицата кървавия атентат от тази седмица. Това каза премиерът Ахмет Давутоглу в събота, цитиран от Reuters и Агенция "Фокус".

Още по темата

 

На брифинг, излъчен на живо по телевизията, той каза, че групировката на турските кюрдски екстремисти TAK („Ястреби за освобождение на Кюрдистан“) е "поела отговорността за атаката като „пълномощник“, прикриващ сирийските кюрдски милиции на YPG". 

 

Същевременно, Давутоглу призова Вашингтон - съюзник на Анкара в НАТО, да разглежда всяка атака срещу Турция като нападение над САЩ 


„Ние предприемаме промени в сигурността“, каза Давутоглу след петчасова среща с директорите на силите за сигурност. 

 

По думите му, подготвя се нов антитерористичен план за действие. 

 

„Ние ще започнем работа по нова концепция за гарантиране на сигурността в столицата. Ще укрепим персонала, ще обновим оборудването. Ако преди две-три години в Анкара имаше до 10 водни оръдия, то сега те са 70. Ще направим приоритет охраната на столицата. Това е центърът на всички транспортни магистрали, затова ще повишим сигурността не само в самия град, но и по всички преминаващи през него трасета. В някои провинции ще вземе допълнителни мерки за сигурност“, каза Давутоглу. 

 

Припомнете си подробности за самоубийствения атентат от тази седмица, който отне живота на 28 души в Анкара: