Яворовата къща е в много тежко състояние

 

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Прокуратурата ще проверява състоянието и на още разпадащите се къщи – паметници на културата.


Яворовата къща е в много тежко състояние, а това е и причината общината да сезира прокуратурата за тази сграда и за Захарна фабрика. Причината е, че въпреки многото предупреждения през годините и солените санкции, собствениците са оставили тези сгради да се рушат.

Още по темата


Ето така изглежда къщата на Пейо Яворов днес.  


„Това е престъпление, това е истината. За молове има пари, но не и за това”, казва Ангел.


Пари няма и за санкциите, които общината налага на собствениците на такива знакови сгради. Повече от половин милион лева са глобит, наложени до момента. Повечето от тях обаче се обжалват в съда.


„Впечатляващо е бездействието на собствениците да кажем на дома на Яворов, която е една национална светиня”, обяснява Влади Калинов от дирекция “Контрол по строителството” в Столична община.


Собственикът на Яворовата къща каза за Нова, че планира само козметичен ремонт на сградата, заради проблеми с кредити, лихви и дела. Очаква съвместно с общината да се търси цялостно решение на проблема.


Продължаваме обиколката си тук, в сградата на Захарната фабрика. След като преди години части от нея се срутиха и убиха двама души, собственикът беше глобен с 50 000 лева.


„Следствие на поредното рухване на сграда там, има още две санкции по 100 хиляди лева, които сме наложили и пак сме в съда. Новите собственици са изключително трудни за откриване, включително и за съда”, обясни Влади Калинов от дирекция “Контрол по строителството” в Столична община.


Трудни за откриване и за нас. След цял ден издирване, така и не получихме обратна връзка.
Това е сградата на тютюнева промишленост - Харманли, позната като "Монопола". Поне до преди 20 дни. Заради многото предписания от общината, че е опасна, собствениците я съборили. Историята продължава по същия начин, като тази за Тютюневите складове в Пловдив.


„Не, не може да бъде съборена, това е краткият отговор”, обясни Стоилка Игнатова, гл. инспектор в Министерство на културата.


От Община Харманли заявиха, че са действали изцяло с цел опазване на живота на хората.