"Разполагаме с три лагера, намиращи се на около 20 км, където има по-добри условия", заяви Димитрис Вицас

"Гръцките власти са решили през следващите няколко дни да евакуират всички мигранти от лагера до Идомени близо до границата с Македония. Те трябва да бъдат разместени на различни места в Гърция", съобщи назначеният за координатор първи зам.-министър на националната отбрана на Гърция Димитрис Вицас в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

Още по темата

 

Според Вицас евакуацията на 14 000 души от палатковия лагер е неотложна задача. Хиляди мигранти от Афганистан, Ирак и Сирия очакват срещата на Европейския съвет на 17 - 18 март с надеждата да им бъде позволено да продължат към Европа.

 

"Хората не трябва да остават в Идомени при условие, че разполагаме с три лагера, намиращи се на около 20 км от мястото, където те могат да пребивават в по-добри условия", посочва зам.-министърът, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

 

По думите на Вицас ще са необходими най-малко две години, за да се решат проблемите на мигрантите, които вече са стигнали 47 000 души. Той изрази загриженост, че дори ако на срещата на върха в Брюксел бъде одобрен планът за борба с миграционната криза, Анкара може да откаже да приеме икономическите мигранти, блокирани в Гърция. 

 

"По наше мнение, би било погрешно, ако връщането и настаняването на мигрантите не се превърне в приоритет на срещата 17 - 18 март”, добави Вицас. 

 

Преди броени дни влязоха в сила ограниченията по Балканския път на мигрантите.