На тях има карта, на която са очертани пътеките

Гръцките власти, с помощта на служителите от неправителствени организации, раздават листовки с указания как да нарушават съседните граници и да нахлуват в съседна Република Македония, информира БГНЕС.

 

Още по темата

Сред мигрантите, които вчера нахлуха на македонска земя, бяха открити листовки на арабски език. На тях има и схема как да нарушат държавната граница и да нахлуят на македонска територия.

 

На листовката има карта, на която са очертани пътеките и начините, по които трябва да се движат мигрантите. На тях е изписан и часът на тръгване от "Идомени" /Сухово/, лагерът, който се намира недалеч от македонската граница.

 

Вчера следобед според различни източници от Гърция в Република Македония нелегално влязоха между 500 и 1000 мигранти. При преминаването на Сува река те бяха подпомагани от служители на неправителствени организации, които бяха опънали и въже, за да могат да преминат реката. Трима от тях обаче се удавиха. Мигрантите, които успяха да преминат границата, бяха посрещнати от армията и полицията в гевгелийското село Моин. На македонските служители на реда им помагаха и полицаи от държавите, които изпратиха свои представители в Република Македония, за да помогнат срещу нелегалната миграция.

 

Македонските власти предупредиха, че "всички нелегални мигранти ще бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли".

 

На една от листовките се намира и името на бившия германски министър - 80-годишния Норман Блум. От няколко дни той е в лагера "Идомени" /Сухово/ и твърди, че е там от хуманни съображения.

 

Припомняме, че през изминалата 2015 година от Гърция в Република Македония пристигнаха над 750 000 мигранти. Всички те бяха транспортирани с автобуси или влакове до граничния град Гевгелия. От началото на тази година до затварянето на Балканския маршрут в началото на февруари от Гърция в Македония влязоха над 89 000 души. Балканският маршрут официално бе закрит по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми февруари.